Autógázkút kereső Gázrendelés

Térkép alapállapot  

Találati lista

Indulhat Magyarországon az önkiszolgáló LPG-tankolás

Hamarosan itthon sem kell a kutas segítségét kérnünk, ha autógázt tankolunk. A 2016 elején megjelent rendelet lehetőséget ad rá, hogy – akárcsak a benzint és a gázolajat – az autógázt is magunk vételezzük.

Napvilágot látott a Nemzetgazdasági Minisztérium 2/2016-os számú rendelete, amely többek között szabályozza az autógázkutak használatát. Hamarosan lehetőség nyílik arra, hogy hazánkban is önkiszolgáló legyen az autógáz tankolása. Ez az országosan elterjedt LPG-re, valamint a kevésbé gyakori CNG (sűrített földgáz) kutakra egyaránt vonatkozik.

Autógázt jelenleg csak úgy vehetünk, ha szakképzett kútkezelő végzi a töltést, holott Európa nagy részén a gázautósok már most is önállóan tankolnak. A jogalkotás ezzel egy hátrányt dolgozott le, tulajdonképpen ez az utolsó elem, amelyben eltért a dízeles, benzines autók használata a gázosokétól. Fokozatosan szűnnek meg a gázautókra vonatkozó korlátozások Magyarországon, nemrég feloldották azt a tilalmat is, amely kiszorította a zárt parkolóházakból, mélygarázsokból az LPG-s kocsikat.

LPG önkiszolgáló tankolás

Az önkiszolgáló tankolásra nagy felhasználói igény mutatkozott, hiszen gyorsabb lesz így az üzemanyag betöltése, nem kell a kutasra várni. Természetesen – ahogy más üzemanyagok tankolásánál is – továbbra is lehetőség lesz arra, hogy a kezelő segítségét kérjék azok, akik nem szeretnék, nem merik ezt maguk megoldani, de várhatóan a többség számára a változás inkább pozitív lesz.

A rendelet előírja, milyen kiegészítő berendezéseket kell felszerelni az autógázkutakra annak érdekében, hogy engedélyezzék az önkiszolgáló üzemanyag-töltést. A kutaknál el kell helyezni egy használati utasítást, szükség van egy nyomógombra, amelyet a tankolás során végig benyomva kell tartania az autósnak, valamint egy berendezésre, amely hanggal és fénnyel jelzi a kezelő felé, ha mégis segítségre van szükség.

A kutak tulajdonosai, üzemeltetői – lehetnek hálózathoz tartozók, vagy magán töltőállomások – februártól kérhetik a műszaki felülvizsgálatot, amely után engedélyezik számukra az önkiszolgáló tankolást.

 Üzemeltessen Ön is autógázkutat!


Üzemeltessen autógázkutat

Rendelkezik megfelelő nagyságú és műszaki adottságú területtel, ami forgalmas helyen található? Szeretne új bevételi lehetőséget? Üzemeltessen autógázkutat!
Vegye fel kollégáinkkal a kapcsolatot az alábbi űrlapon és kérje ajánlatunkat!